Kristian Nairn 34 éves ír DJ és előadóművész, aki első képernyős szerepét a Trónok Harcában kapta.

Azok számára, akik még nem tudják: hogyan kaptad meg a szerepet? Hogyan képzelhetünk el egy válogatást Hodor szerepére?

Kristian Nairn: Már évekkel a Trónok Harca előtt DJ-ként és előadóművészként működtem, innen ismerem az előző ügynökömet. Néhány éve elküldött egy filmnek, a Vaskabátoknak a válogatására, és noha nem kerültem be, a válogatásvezető emlékezett rám, és amikor Hodor szerepére kerestek színészt, felhívott. Hatalmas meglepetés volt! Szóval kb. 15 perces határidővel kellett összedobnunk egy nagyon alap videót, ahogy egy gyereket cipelek a hátamon egy iszonyat forró nyári napon! Nagyon bizarr volt, de persze most már nagyon örülök, hogy megcsináltam.

Olvastad a Tűz és jég dala sorozatot, illetve ha nem, elkezdted a forgatás után?

Kristian Nairn: Hogy őszinte legyek, csak az első könyvet olvastam. Ez egy tudatos döntés volt, hogy minden könyvet csak azután fogok elolvasni, hogy a sorozat [vonatkozó évada] kijön. Azt hiszem, a könyvek hihetetlen mesterművek, szóval legmélyebb tiszteletem George-nak.

Kivel barátkoztál össze legjobban a forgatás során?

Kristian Nairn: Rengeteg tehetséges és borzasztó kedves ember van a szereplők meg a stábtagok között, szóval nehéz egyet kiválasztanom, de mindenképpen meg kell említenem Isaac-et, aki Bran Starkot játssza. Az elmúlt két évad alatt nagyon közel kerültünk egymáshoz, és nagyon védelmezően viszonyulok hozzá. Ő egy elképesztően tehetséges és intelligens kölyök, és élmény vele dolgozni, nagyon hiányzik is, amióta nem forgatunk. De azért gyakori kapcsolatban maradtunk. Ha már itt tartunk, az összes gyerek hihetetlen. De ugyanígy imádtam nézni néhány rendkívül tapasztalt színészt, mint például Donald Sumptert (Luwin mester) vagy Ron Donachie-t (Rodrik Cassell). Hihetetlenül tehetséges és egyben szeretetreméltó emberek!

A fórumokon többen úgy gondolják, hogy Hodor igazából egy elképesztően tehetséges játékos, aki végül a Vastrónra kerül, miután egy félelmetesen intelligens 15 perces beszédben elénk tárja, hogy hogyan is játszott ki minden egyes cselszövőt a Hét Királyságban. Te mit szólsz ehhez? George hintett el morzsákat Hodorról, aki Első e Néven?

Kristian Nairn: Wow, na ez még nekem is új! :) Már sok efféle ötletet hallottam, de sajnos azt kell mondanom, hogy ezek egyike sincs megerősítve. Van olyan vélemény, hogy Hodor lehet, hogy egy elveszett Clegane-testvér, merthogy Sandor-Gregor-Hodor, meg az, hogy mindhárman olyan hatalmasak. Ez valakinek az elmélete. Meg van egy másik, ami szerint Hodor maga is egy warg, de benne ragadt egy testben, amit épp birtokolt. Még olyat is hallottam, hogy lehet, hogy az utolsó könyv legutolsó oldalán kiderül, hogy ez az egész csak Hodor álmodozása, miközben egy hógömböt nézeget. :) Szeretem, hogy ez egy ilyen rejtély és igazából senki nem tudja, hogy mi is az ő története.

Egyszerű, vagy éppen ellenkezőleg nagyon nehéz eljátszani egy együgyű lovászfiút? Mi volt számodra a legnagyobb színészi kihívás?

Kristian Nairn: Nos, igazából ez inkább kihívás, persze nem a megtanulandó szöveg mennyiségét tekintve hanem, hogy hogyan adod át az érzéseit és a reakcióit kizárólag a testbeszédre és az arcjátékra támaszkodva. Nagyon élvezem, hogy ezt nagyon finoman kell csinálni, és rendkívül boldog vagyok, hogy a nézők a forgatókönyv ismerete nélkül is tökéletesen megértik, hogy mit is akarok átadni.

A sorozatban Hodor sokkal ritkábban mondja, hogy "hodor", mint a könyvekben, ahol szinte komplett mondatokat is mond ezzel a szóval. Miért lett ez megváltoztatva? Várhatunk több "hodorkodást" a következő évadban?

Kristian Nairn: Szerintem ez egyike azoknak a dolgoknak, amik máshogy működnek a képernyőn, mint a könyvben. A könyvben, például, sokkal egyszerűbb elképzelni, ahogy Hodor folyamatosan azt hajtogatja a háttérben, hogy "hodorhodorhodorhodor", de a sorozatban azt gyanítom, kicsit furcsa lenne. Szóval, mint ahogy már az előbb is mondtam, inkább a testbeszédre helyeztem a hangsúlyt, természetesen egy pár jó helyen elejtett "HODOR"-ral, a minél jobb hatás kedvéért.

A könybeli "kisebb" szereplők közül talán Hodornak van a legnépesebb rajongótábora. Szerinted miért van ez? Tartottál ettől a hatalmas rajongóhadtól (és a magas elvárásaiktól), mikor elkezdtétek a forgatást? Egyáltalán: tudatában voltál a létezésének?

Kristian Nairn: Hát mert egy csodálatos karakter! :) Csak George tud egy ilyen remek szereplőt alkotni valakiből, aki nem mond semmit! Szerintem nagyon szerethető és felüdülésnek számít ebben az elég sötét és zord történetben. Abszolút tisztában voltam vele a forgatás előtt, és éreztem is a nyomást, de ez aztán gyorsan elmúlt. Általában véve a Trónok Harca rajongóinál kívánni se lehetne jobbat. Szenvedélyesek, de általában tisztelettudók, szóval szeretek velük minél többet kapcsolatban lenni.

Milyen volt a "szakmai kapcsolatod" Isaac Hempstead-Wrighttal?

Kristian Nairn: Amint már mondtam, Isaac-kal élvezet együtt dolgozni. Nagyon könnyű vele szerepbe kerülni, mert nagyon közel vagyunk egymáshoz a forgatáson kívül is, és úgy gondolom, hogy Hodor nagyon sokat törődik Brant, védelmezi ahogy csak tudja. Remélem ez a harmónia lejön majd a képernyőn is ebben az évadban!

Tudnál említeni valami említésre méltó vicces emléket a Trónok Harca forgatásáról?

Kristian Nairn: Hát, most így hirtelen két sztori jut az eszembe. Az első évadban, a Tyrionos jelenetben, amikor odaadja a nyereg terveit Brannek... szóval már a sokadik csapónál, ezerszer álltam fel és térdeltem le Isaac-kel, a padló meg valódi kőből készült, a térdem meg egyszer csak felrepedt. :)  Azután jó idő kellett, amíg rendbe jöttem. Ezen kívül volt egy "Hodor és Bran" momentumunk az életben is, amikor egyszer véletlenül eléggé odacsaptam a fejét egy fához. De kemény feje, van, szóval nem volt baj. :)

Láttad a kész sorozatot? Mi a véleményed róla?

Kristian Nairn: Igen, láttam. Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, de teljesen imádtam, az HBO szerintem fantasztikus munkát végzett vele! Természetesen néhány dolog máshogy van benne, mint a könyvben, vagy nem annyira részletes, de szerintem éppen eleget raktak bele ebbe a tíz részbe. Már alig várom, hogy milyen lesz a második évad! Ebben az évben volt néhány olyan rendező, akikkel dolgozni igazi megtiszteltetés volt, szóval a színvonal egyre csak emelkedni fog!

Érdekelnek további színészi feladatok? Kaptál esetleg bármilyen felkérést producerektől, akik láttak a Trónok Harcában?

Kristian Nairn: Abszolút szeretnék további szerepeket! Sajnos nem mondhatok többet, mert ebben az iparban a dolgok napról napra változhatnak, de annyit mondhatok, hogy van néhány dolog a látóteremben.

Hodor Hodor, hodor hodor hodor?

Kristian Nairn: ...... Hodor???!!?

Köszönjük az interjút, és minden jót kívánunk a jövőbeli karrieredhez!