A közönségszavazatok alapján január hónapban a pegazusokhoz megjelent új epikus követő került terítékre. Többen kérdezték, hogy milyen versenyre és hogyan viszem el a pacikat. Nos, a januári lehetőségeim minimálissá szűkültek, szóval sok választásom nem volt. A Kecskeméti HKK Klub versenynapján, délután veszélyes faj formátumot tartottunk, pörgős lebonyolításban. Úgy véltem, hogy ez a megmérettetés egy horda jellegű paklinak ideális terep lehet. Tévedtem, de nem akarom lelőni a poént, a konzekvenciákat mindenki vonja le maga.

A választott epikus: Legendás pegazus (új)
A Dungeon évadnyitó hagyományos versenyét épp egy epikus pegazus követővel felépített pakli nyerte, de véleményem szerint az nem volt egy kifejezett „pegazus pakli”. Sokkal inkább egy ötlapos kontroll pegazusokkal, mint ahogyan a már jól ismert epikus drakolder követős deck sem egy tipikus „drakolder pakli”.
Az előző féléves challenge-hez annyiban kötődik az idei, hogy én inkább próbálok horda jellegű paklikat építeni a követők mellé, mintsem egy max. 3-4 szettnyi kedvelt lappal felálló kontrollt. A veszélyes faj formátum talán ezért volt szerencsés. A kötelezően előírt min. 33 pegazus lap (és a helyszínek tiltása) ennél az altípusnál determinálta, hogy ennyi lény biztosan lesz a pakliban
 
 
Az alapvetés tehát az volt, hogy építek egy hordát belőlük. Ha alaposabban megnézzük a készletet, egyből szembetűnik, hogy miért is került az a bizonyos színkorlátos képesség a követőre. Ez az a náció, ami nem kötődik egyik színhez sem, mi több, nem is nagyon tudnánk kiemelni a hagyományoshoz szükséges 4 jellemző színt. Ehhez túl kevesen lennének, és akármelyik ujjamat harapnám, mindig fájna. Bármelyik szín is maradna ki, egy-két pegazus hiányozna a pakliból. Összességében tehát a szinte már kötelező olcsóbbítás mellé, egy nagyon jó kiegészítő képességet kapott a követő.
A második dolog, ami szembeötlik, hogy akadnak szép számmal a pegazusok között, amik az őszinte, „odamegy-rámegy” - szekcióhoz tartoznak. Ez pedig eléggé egybevágott a terveimmel.
Elsőként összeszedtem az összes felújított vagy épp vadonatúj pegazust (2010-től kezdtem a legyűjtésüket). Eléggé elkeserítő volt az összkép. A követő olcsóbbítása ide vagy oda, olyan lényt nem nagyon akarok egy hordába, amit nem tudok kitenni az első körben. Szóval a 3 Vp-s pacik jelentős részét kapásból kukába dobtam. Ezekhez már túl gyors, és túl agresszív a játék mai napság.
Az alábbi lényeket tehát mindenféle mérlegelés nélkül lehúztam a listáról:
 
A pegazusok hercege (új)
Aranysörényű pegazus (új)
Azbesztsörényű pegazus (új)
Bronzsörényű pegazus (új)
Ezüstsörényű pegazus (új)
Izmos pegazus (új)
Ködsörényű pegazus
Nemesröptű Frynn (új)
Rubinsörényű pegazus (új)
Szivárványsörényű pegazus (új)
Zafírsörényű pegazus (alfa)
 
Nézzük, mi maradt:
 
A régmúlt szárnyasa - remek erőforrás + gyógyulás: jöhet.
A szerencsétlenség pegazusa (új) - első körben bent maradt, mivel egy veszélyes faj versenyen a leszedésből sosem elég, és akár jöhet 1 Vp-ért is…
Bosszúszomjas pegazus (új) - hordában ad bármelyik haverjának 3 izomjelzőt? Naná, hogy kell!
Élőholt pegazus (új) - counter, bár kicsit üt, de rá nem is az őrposztban lesz szükség. Kell.
Furmányos pegazus (új) - forrásra immunis, nagy/nagy: jöhet.
Jégkornis - jól konfigurálható counter/erőforrás. Naná, hogy kell!
Kvazársörényű pegazus (új) - rajta sokat gondolkodtam, mert féltem a hátrányától, de végül nem bántam meg, hogy betettem.
Lángsörényű pegazus - olcsó, és hatékony. Kell!
Nemes vad - ő az egyetlen fix 3-as költségű paci a készletben, akinek adtam némi esélyt. Leginkább az áramlása miatt, és a méretei miatt.
Obszidiánsörényű pegazus (új) - nem kétséges, hogy a pakli sztárja: kell!
Smaragdsörényű pegazus (alfa) - a legjobb erőforrások egyike nem csak a pegák közt, de úgy általában a játékban. Feltétel nélkül, és hatalmasat merít. Kell!
 
Ez így 11 féle, azonos altípusú lap, azaz pont megvan a szükséges 33. Mondhatnánk, hogy szuper, akkor nézzük a többi 17 lapot, de azért nem szabad elfeledkezni a morfokról sem!
 
Végül a Szerencsétlenség pegazusát, és a Nemes vadat kihagytam, és helyettük 6 morfot játszottam. Egy szettet a Harcias verzióból, és 1-et illetve 2-őt a Változatos és a Halálos morfból.
 
Ez lett tehát a veszélyes fajom:
 
3 Jégkornis
3 Smaragdsörényű pegazus
3 Furmányos pegazus
3 Élőholt pegazus
3 A régmúlt szárnyasa
3 Kvazársörényű pegazus
3 Lángsörényű pegazus
3 Bosszúszomjas pegazus
3 Obszidiánsörényű pegazus
3 Harcias morf
1 Változatos morf
2 Halálos morf
33
Lássuk, mit is fogtunk! Van dobatásunk (obszidán), 3 szett counter (bár az élőholt elég drága buli), van némi erőforrás (szárnyas, Jégkornis), de főleg böszme ütőlényeink vannak. Nem hiszem, hogy ebből a felállásból lehetne egy jó kontrollt építeni (de cáfoljatok rám bátran, ha mégis). Én tehát inkább tovább buffoltam a hordát. Szerencsére bátran nyúlhattam bármelyik színhez, szabad kezet adott a követő ehhez.
3 Szörnyidomítás
3 Teriád ámokfutó
3 A karnevál hírnöke
 
Persze ezzel a 3 szettnyi erősítéssel még nem értünk célt. Hiszen mit sem ér az egész, ha nem jönnek létre a lényeink. Ezért került be minden hordák védőszentje:
3 Az álcázás mestere.
Még 5 lapom lehet… Azon tűnődtem, mi lenne, ha meggyorsítanám a nyerést?
3 Kivégzés
2 Petúr
 
Ezzel meg is volt az 50 lapos csoda-horda.
Aztán tettem pár próbát, és kiderült, hogy ez a verzió sajnos messze nem olyan csodás, mint elsőre gondoltam. Az utóbbi 5 lapot gyorsan elengedtem, és helyettük olcsó leszedéseket kerestem. Így került a deckbe:
 
3 Exterminálás
3 Árnyvillám
 
Az előbbi grátisz semmiz is egy kicsit, ami sose baj, és a Semmibe lő, az utóbbi pedig ellophat nem csak lényt, de építményt is. Ez szintén jól jöhet a mai ostromgépes, varázskertes világban…
 
Igaz, hogy így 51 lapos lett a deck, de ez azért még nem a világ. Ezt a formációt már eléggé biztatónak éreztem, de a verseny előtt közvetlenül a leszedés szekciót tovább erősítettem. Kiszedtem a hírnököket is, és a helyükre egy szett Gomak megsemmisítő pillantását tettem.
 
Ez lett tehát a végső pakli:
 
Követő Legendás pegazus (epikus)
3 Jégkornis
3 Smaragdsörényű pegazus
3 Furmányos pegazus
3 Élőholt pegazus
3 A régmúlt szárnyasa
3 Kvazársörényű pegazus
3 Lángsörényű pegazus
3 Bosszúszomjas pegazus
3 Obszidiánsörényű pegazus
3 Harcias morf
1 Változatos morf
2 Halálos morf
3 Szörnyidomítás
3 Teriád ámokfutó
3 Az álcázás mestere
3 Exterminálás
3 Árnyvillám
3 Gomak megsemmisítő pillantása (i)
51
 
A pakli (hála a követőnek) az első két körben eléggé előre tud rohanni, utána pedig a nagyobb lények az asztalon hízhatnak az izomjelzőktől, a leszedésekkel pedig sakkban lehet tartani az ellenfelet… - gondoltam naivan.
 
A verseny, mint mondtam, nem úgy sikerült, mint szerettem volna. De további kommentár helyett lássuk a meccseket!
 
Első ütközet: Hatalmas manó (manó). Volt egy lap előnyöm, de az hamar semmivé foszlott. Próbáltam megindulni gyorsan, ahogyan egy hordától ez elvárható, de mindjárt a meccs elején két lapom is counter-be futott. Aztán az ellenfelem mintegy 10-12 lapot tett ki a második körében. Nem nagyon volt esélyem ellene sem a tempóban, sem a lapelőnyért indult fegyverkezési versenyben. 0-1
 
Másodiknak Semleges csatamezőt (goblin) kaptam. A játék elején Bo’adhun kincsesládát, és A kalózok kincsét szedtem ki (és még valamit, amire már nem emlékszem). Bíztam a lényeim méreteiben, és a leszedésekben. Ellenfelemnél hamar jött egy logisztikus, ami tűzrakást keresett, és szaporodtak a kezébe szépen a Szikrák. Nálam egy Álcázás mestere védelmében érkezett egy Obszidiánsörényű pegazus, ami kezelte a lapelőnyt, és ütögetett bőszen. Majd egy Teriád ámokfutó is asztalt ért, aminek hála végül sikerült eleget ütnöm. 1-0
 
Harmadik meccs: ugyancsak Semleges csatamező (goblin). Elég hosszúra nyúlt a meccs. Az érkező tőrkovácsokat próbáltam leszedegetni, mert féltem a körönkénti ingyen erőforrástól. Pár lapom counter-be szaladt, és egy nagy/nagy Goblin pék a haverjaival könyörtelenül átcsapott az őrposztomon. Válaszként nálam lejött egy 13/13-as Bosszúszomjas pegazus, de még így sem tudtam eleget ütni, és hiába oldottam meg a Goblin péket, egy körrel később a sok apró goblin szépen levert. 0-1
 
Negyedi kör: Alpha Centaurus (ében íjász). Az egyetlen esélyem az lett volna, hogy leszedem az íjászokat, amint azok asztalt érnek, de ugye ott az a fránya követő. Az első lapom belefutott egy Dhl’emolatzz-ba, aki mellé leérkezett egy Íjász toborzó. A permanens lopásra semmilyen megoldásom nem volt. Még húztam ugyan pár körig, de a toborzó simán megvert. 0-1
 
Az ötödik és egyben utolsó körben pedig diadalmas győzelmet arattam a sorsolóprogram felett (erőnyerőként).
 
Nem állítom, hogy jó döntés volt ez az összeállítás, de kétségtelenül ez is egy arca a mai HKK-nak. Az őszinte, egyszerű deck-ek a legtöbb esetben nem túl hatékonyak. Ma már a veszélyes faj formátum is ugyanarról szól, mint az összes többi. Kinek van több reakciója az adott pillanatban?
 
Kíváncsi vagyok, ti hogyan állítottátok volna össze a saját epikus pegazus deck-eteket veszélyes fajra?
 
Mivel eléggé egyértelmű volt, hogy melyik két epikusra vagytok leginkább kíváncsiak, ezért ezúttal nem kérek szavazást. A következő versenyre (a decemberi szavazataitok alapján) Terik-von kincstárnokot viszek. Hogy a februárban rendezett versenyek közül melyikre jutok majd el velük, azt még nem tudom.