Éjmágus küldetései: epikusok II.

A közösségi oldalon megosztottam az érdeklődőkkel, hogy miként döntöttem, de hátha valaki nem olvasta: a korábbi terveimmel ellentétben, nem tartok a többséggel, azaz az épp aktuális epikus követőt nem aszerint választom, hogy az olvasók mit szeretnének leginkább. Sajnos az a tény, hogy csupán néhány versenyre jutok el havonta, és hogy azok a versenyek épp milyen formátum szerint zajlanak, pont elég megszorítás ahhoz, hogy kemény és komoly kihívás legyen ez a küldetés. Nem tudom ezt még azzal is tetézni, hogy ráadásul még a követő is fix, amit használnom kéne. Muszáj volt ráébrednem erre, és elengedni a kívánságlistát. Persze a kihívást nem engedtem el végleg, hiszen az első felvonás óta két epikust is bevetettem, pont erről szól az alábbi cikk. Szóval vágjunk is bele. Lássuk, hogy én hogyan dolgoztam fel az ötlapos etnikum paklik problematikáját…

Az elsődleges felmérések torony magasan a pegazus és a moa követőt hozták ki győztesként, tehát erre a két követőre voltatok kíváncsiak a legtöbben. A januári pegazus horda után tehát a moák következtek. Két versenynapra jutottam el februárban, a Beholder beszűkült látókör I. fordulójára, és a kecskeméti versenynapra, ahol délelőtt jellemek harca formátumot tartottunk. Mindkét megmérettetésre a moákat vittem. A döntésemnek nagyobbrészt prózai okai voltak. A két verseny ugyanis egyazon a hétvégén zajlott, így egyszerűen nem volt időm és energiám két teljesen különböző koncepció felépítésére.

Wekerle – beszűkült látókör I.

Mikor a felkészülést megkezdtem, csupán egy dolog volt biztos, hogy a választott követő:

Terik-von kincstárnok

A moák választott parancsnoka a trükkösebb epikusok közül való. Amit tud, egyáltalán nem gyenge, viszont a képességeinek használata némi odafigyelést igényel. Eleve ugye két különböző jelzőt kell menedzselni rajta. Az epikus-jelzőket, és a moa-jelzőket. (Mikor ez tudatosult bennem, akkor egy kósza pillanatig elgondolkodtam a Hegyrengető beválasztásán, ugyanis vonzó dolognak tűnt, hogy szinte biztosan húzok vele a kör végén 3 lapot, ha létrejön, de aztán elvetetettem az ötletet.) Figyeljetek oda, hogy sajnos a moa jelzők nem úgy kerülnek rá erre a követőre, mint például az íjászokéra. Körönként csak egy ilyen jelző kerülhet rá, és nem azonnal, csakis ha a moa sikeresen létrejött, és kizárólag a kézből kijátszott moák után kapunk jelzőt. Sajnos a nekron olcsóbbítása sem úgy működik, mint a legtöbb epikusnak, ugyanis ha nincs rajta jelző, nem tudjuk használni, tehát az első moánk nekronját muszáj lesz kifizetni. A helyzet tehát messze nem olyan rózsás, mint ahogy elsőre látszik. Összességében véve viszont nagyon vonzó, hogy előbb-utóbb húzunk rá egy extra lapot, ami az 5 lapos kezdést quasi 6 lapossá emeli. Ez önmagában akkora előny, amiért érdemes elgondolkodni a használatán. Persze, hogy ez be is következzen, ahhoz megfelelő mennyiségű mát kell a pakliba tenni. A kincstárnok tehát nem használható eredményesen úgy, mint egy pegazus követő vagy egy Legfőbb káoszmester. Ha nincs elég moa a deckben, akkor jó eséllyel sosem kerül sor a 4 jelző levételével aktivizálható grátisz laphúzásra.

A beszűkült látókör sorozat ezen szakaszában a krontroll lapkészlet már erősen megfogyatkozott. Csak a sötétzöld isteni szekció volt olyan érintetlen készletű, amit ehhez a paklihoz bevállalhatónak éreztem. Ezért a paklim zömét az érintetlen Tharr és a Sheran készlet lapjai alkották. De kicsit előre szaladtam. Ahogy azt már írtam, sok moa kell a deckbe, de azért ez nem egy horda. Ezúttal egy lényes kontrollt építettem a követőre, mert ebben láttam az erőt. A koncepció lényege: öt lapos kontroll, drágítással.

A pakli megépítését a moák összeszedésével indítottam. Néhányan kimaradtak az esélyesek közül, néhányan a side-ba szorultak, de végül ez lett a kezdőcsapat.

3 Malekish

3 Megtorló

3 Kasug-din nagyúr

3 Rozsdás jelzavaró

3 Telakish

2 BA-66-os pusztító gépezet

2 Moa fényvető

Az első három moa képviselte az erőforrás-szekciót. Malekish, ha létrejön, mindaddig, amíg játékban van, gyakorlatilag az ellenfél minden körében húzat egy lapot velünk. Nagyon megszerettem, erős lap. Ajánlom mindenkinek. Bátran próbáljátok bele akármelyik pakliba. Nagyot bukni nem lehet vele. Megtorló a Rozoga lebujjal igazán jó, de sajnos az utóbbi már tiltólistán volt. Így sem rossz persze. Itt jegyzem meg, hogy a Beholder versenyén olyan bírói döntés született vele kapcsolatban, ami előbb-utóbb meg fog jelenni hivatalos formában is: elegendő, hogy egyetlen lapot sikeresen megakadályozzon az ellenfél, az olcsóbbítása élni fog az adott körben. Kasug-din működésével kapcsolatban is szeretném felhívni a figyelmet egy apróságra: őkelme nem mutatható reakcióként. Ez egy szimpla azonnali cselekvés, ami egy adott körben megtörtént reakcióhoz kötődik. Nincs egyéb feltétele, és nem fog elveszni a lehetőség akkor sem, ha nem rögtön a reakció-sor lezárta után mutatjuk. Ha az adott körben volt sikeres reakció, akkor meg lehet mutatni.

A másik két reakció, amit a moák közül használtam, magáért beszél. A rozsdás jelzavaró a „nulla reckír” kategória. Az ellenfél körében is létrejöhet, ezzel növeli az esélyét, hogy a követőre ilyenkor is kerüljön jelző. Plusz remek muníció a zanszilánkoknak. Telakish szerintem egy tökéletes counter ezen a formátumon. Gyakorlatilag ingyen akadályoz meg varázslatot. Talán nem is kell tovább magyaráznom. A két utolsó tétel a listában az ölés szekciót erősíti. Utólag már kicsit talán emeltem volna ennek a csapatnak a létszámán, mivel túl lassúra sikerült a deck, de hát késő bánat…

A barna lapok közül még kettőt választottam be a pakliba:

3 Exterminálás

3 A különlegesség megcsúfolása

Talán egyikük használatát sem kell különösebben indokolnom. Térjünk is rá inkább a sötétzöld lapokra. Talán az isteni szett kiválasztásáról illene néhány szót mondanom. A barna szett is érintetlen volt, lévén a nulladik kör top versenydeckjeiben nem volt Tharr lap. A Szemétdomb azonban a sok nullás counter kipottyanásával sokat veszített erejéből, a sámánt pedig annyira nem éreztem. A szabotőr önmagában nem tűnt olyan erősnek, mint a teljes zöld készlet. Mindezért a 9 topkategóriás zöld counter jobban illett az elképzeléseimbe.

3 Owooti trükk (i)

3 Őshangya kamikázé (i)

3 Földanya átka (i)

Egyiket sem szeretném túlmagyarázni, talán nem is kell. Keresgéltem még a zöld spoilerek között, és ez a két szett még mindenképp belekívánkozott a pakliba:

3 Őshangya ostromgép

3 Speciális védelem

Ez így már 40 lap, és azért ha végignézünk a listán, gyorsan kiszúrjuk, hogy egyrészt erőforrás-hiányos, másrészt a megoldások terén eléggé tré a készlet, és a counter szekciót se éreztem még túl acélosnak. A maradék helyekre tehát ilyen lapokat kerestem. Szerencsére volt még két lehetséges szín, amit használhattam. Kevés hely, sok hiányzó funkció. Ilyenkor multifunkciós lapok kellenek! Ha nekem nincs megoldásom, az ellenfélnek talán van. Ezért került be a versenymeta egyik legnagyobb merítésű keresése:

3 Smaragdsörényű pegazus

A harmadik színem a világoszöld lett, és a játék flexibilis lapjainak sztárja:

3 Szikráció

Egyszerre erőforrás, megoldás, counter… De ha már Rhatt, és erőforrás, akkor nem hagyható ki:

3 Réz mutyola

Kevés olyan permanens erőforrás akad, ami tud adni Vp-t és lapot IS. Na várjunk csak… egy ilyen se jut eszembe ezen kívül. A negyedik színen sokáig tűnődtem. A teljes megmaradt counter készletet átnyálaztam, míg végül a side színei segítettek dönteni. Emiatt sárga lett a kiszemelt lap:

3 Felejtő bűbáj

52 lapnál járunk, de még egy lapot muszáj volt betennem:

1 Füstös késdobáló

Lássuk a listát egyben is:

Követő: Terik-von kincstárnok

3 Malekish

3 Megtorló

3 Kasug-din nagyúr

3 Rozsdás jelzavaró

2 BA-66-os pusztító gépezet

2 Moa fényvető

3 Exterminálás

3 Telakish

3 A különlegesség megcsúfolása

3 Őshangya ostromgép

3 Speciális védelem

3 Owooti trükk (i)

3 Őshangya kamikázé (i)

3 Földanya átka (i)

3 Smaragdsörényű pegazus

3 Réz mutyola

3 Szikráció

3 Felejtő bűbáj

1 Füstös késdobáló

53

A pakli az előzetes próbálgatások során eléggé jól teljesített, stabilnak és megbízhatónak tűnt. Emiatt tehát nem aggódtam. Kicsit lassúnak láttam, és sajnos igazam lett, de könnyelműen bíztam abban, hogy biztosan tévedek, és elaltattam az ellenérzéseimet. Viszonylag sok lapot kipróbáltam a deckben, sokáig képlékeny volt kezdőcsapat, de végül a fenti lista mellett döntöttem.

A kiegészítő pakli

A deck alapvetően kontroll, tehát egy másik kontroll, vagy egy horda ellen érzi komfortosan magát. A korlátozó szabálylapok közül a jelenleg igennépszerű Lassan járj! és Zarknodék ellen is készülni kellett tehát. Bár a moák többsége ugyanúgy vegyes idézési költségű, mint a farkasok, tempóban messze elmaradnak azoktól. Arra nem bazírozhattam, hogy majd vígan eljátszom a Járj! mellett, mert mire kettőt pislogok, az ordas-falka szétkap, mint majom a zsebórát. Oda tehát nem elég kiszedni a blank-okat, és bepakolni járj-kompatibilis lapokat, valami extra féket is muszáj beépíteni, hogy esélyem legyen.

A side első fele tehát így készült: leginkább járj, és farkasok ellen:

3 Nozar-thin felderítő

3 Kharas-nar kínzómester

3 Földet rá!

3 Ősmágikus térfixáló

3 A Semmi hívása

A side másik feléből is érkeznek megfelelő lapok adott pakli ellen, de ez a fele inkább a várhatóan népszerű pörgős-pakolós erőforrás-deckek ellen épült.

3 Királyi beszolgáltató

3 Manaevő féreg

3 Zilak-din főkancellár

3 Zu'lit kincse

3 Most már elég

A választott lapok talán nem igényelnek különösebb magyarázatot. Ezek értelemszerűen azért vannak ott, hogy adott deck ellen nyújtsanak némi erősítést. A pakli alapkoncepcióját, vagy tempóját, jellegét egyik side lap sem változtatja meg, tehát nem készültem arra, hogy side után teljesen átfordítsam a decket kombóba vagy hordába (bár eleinte voltak ilyen, néha egészen vad gondolataim is).

A verseny leírása:

Most eltekintenék az egyes játszmák részletes elemzésétől, mert ennek nem sok értelme lenne. Játszottam egy Lépéselőny tárgy pakli ellen: semmi esélyem nem volt, még side után sem, Most már elég ide vagy oda… aztán Bűvös erdővel drágított környezetben: ahol a Füstös késdobáló volt a főszereplő, szükségszerűen szintén elbuktam, hiszen csak egyetlen helyszínt vittem, és ahhoz túl lassú volt a deckem, hogy egy ilyen drasztikus drágítás mellett tempóból megverjem. Nyertem egy Lassan járj! farkashorda ellen, mert gusztustalan módon lemákoltam a side előtti meccsemen, és kikaptam még egy pakli ellen, amire már nem is emlékszem. Az utolsó fordulót meg sem vártam, kiszálltam. Sok hibával játszottam, és sem a sorsolás, sem a meta sem volt túl szerencsés. Nincs mit szépíteni rajta, elúsztam (egy győzelemmel 38/32. hely).

Aki szeretné kipróbálni a moákat hagyományoson, annak azt javaslom, hogy kicsit agresszívebbre, hordásabbra építse, és nagyobb hangsúlyt fektessen a drágításra. Azt a két jómadarat például, amiket én a side-ba tettem, érdemes alapból forgatni.

Ezzel a fiaskóval azonban még nem ért véget a moák szereplése nálam, hiszen ahogyan fentebb már írtam másnap Kecskeméten az Isteni szövetség formátumon ugyancsak a kincstárnok volt a választottam.

Isteni szövetség

A két fő szín adja magát, barna és sötétzöld, és noha csak ezzel a két szettel dolgozhattam, itt ugye már a teljes készlet a rendelkezésemre állt, nem szorultam szükségmegoldásokra.

Az előző napi kudarcból nem sokat okultam, a pakli szerkezetén nem változtattam túl sokat. Ennek az az oka, hogy a deckem már készen volt, és nem szeretek átgondolatlanul, az utolsó pillanatban belenyúlni a listába. Abból még sosem sült ki semmi jó.

Egyben megmutatom a decket, és utána pár választottamhoz fűzök némi kommentárt.

Követő: Terik-von kincstárnok

3 Malekish

3 Megtorló

3 Kasug-din nagyúr

3 Rozsdás jelzavaró

2 BA-66-os pusztító gépezet

2 Moa fényvető

3 Exterminálás

3 Telakish

3 A különlegesség megcsúfolása

3 Őshangya ostromgép

3 Speciális védelem

3 Owooti trükk (i)

3 Őshangya kamikázé (i)

3 Földanya átka (i)

3 Smaragdsörényű pegazus

3 Rozoga lebuj

3 Jégkornis

3 Komposztálás

1 Füstös késdobáló

3 A nagytanács ítélete

57

Látható, hogy a paklilista nem sokat változott. Igazából csak annyit történt, hogy a pár szettnyi Rhatt illetve Fairlight lapot kicseréltem, és betettem a beszűkültről kirostálódott spoilereket. A deckméret is megduzzadt egy kicsit, de ennek amúgy nincs sok jelentősége. Aki a moákkal kísérletezik, nyugodtan felengedheti akár 60 fölé is.

A Rozoga lebujt már említettem fentebb. A minta-kezdőkéz: lebúj + Megtorló. Ez ugye optimális esetben azt tudja az első körben, hogy a kényszerűen megfogott lebuj-ra húzunk egy lapot a kör végén, a Megtorló kifér 1 Vp-ből, anti-mágia: 1-el, amivel ha szerencsénk van, még dobatunk is egy varázslatot az ellenféltől, jól bedrágítjuk a következő körét, a lebuj visszajön a kezünkbe, és kapunk egy korrekt méretű testet az asztalra. Össze se számolom ez pontosan hány lapos előny… papíron. Mert persze egyszer se húztam össze őket.

Az elégtelennek ítélt tempóm meggyorsítását a Komposztálástól vártam, de amikor ez a lap a gyakorlatban jó volt, akkor már egyébként is jól álltam.

Mielőtt szólnék pár szót magáról a versenyről, lássuk a side-ot.

A kiegészítő pakli

3 Nozar-thin felderítő

3 Kharas-nar kínzómester

3 Földet rá!

3 Ősmágikus térfixáló

3 A Semmi hívása

3 Zilak-din főkancellár*

3 Varázskert

3 Unaloműző

3 Pénznyelő

3 Goblin logisztikus**

*Zilak végül kimaradt, mert nem tudtam beszerezni (kölcsönkérni), és rögtönöznöm kellett. A helyére 2 Homokgólem, és 1 Vlagyimír szekercéje került.

**A verseny reggelén tettem be a side-ba. Látszik is, hogy mennyire kilóg a csapatból. Az járt a fejemben, hogy gyorsítani kell a paklin. Mindenáron. Természetesen rossz döntés volt. Vagy alapból kellett volna játszani a logisztikussal, vagy el kellett volna engedni ezt a kérdést.

A verseny leírása

Négy fordulóból mindössze egyet tudtam megnyerni, egy epikus blokkoló ellen. Kikaptam a későbbi versenygyőztes manó decktől, és ha jól emlékszem, két semleges csatamezőtől is. Az eredmény: 13/12. hely. Tudom, szánalmas.

Ez a pakli kontrollnak gyenge, hordának gyenge, kombónak gyenge. A legnagyobb baja, hogy egydimenziós, és erősen identitás-zavaros. Ha valaki szeretne ezzel a követővel próbálkozni, azt javaslom, döntse el, hogy a három fő paklitípus közül melyiket akarja játszani, és hegyezze ki rá jobban a decket, mint ahogyan azt én tettem. Nem a követő a gyenge, hanem a moák skill-je. A drágítás + Vp elvétel papíron jól néz ki, de ehhez a képességpárosításhoz nem ad igazi, hathatós segítséget a követő, ezért nem eléggé ütőképes ez a brigád ezzel a felállással. Ha ismét belevágnék a moák egrecíroztatásába, biztosan ezt a skill-t venném jobban szemügyre, és ebbe az irányba vinném el a paklit, de ehhez nem a kincstárnok az optimális narancs lap, hanem valamelyik korlátozó szabálylap.

***

A március versenynapunkon, délután bevetettem még egy epikus követőt.

A pörgős formátumunk ezúttal egy különleges pakliépítési szabályra volt ültetve. Ez az ún. 5x10 paklik versenye. (Minden pakli pontosan 50 lapos, amibe 5 különböző laptípusból kell 10-10 lapot betenni. A bűbájok különböző fajtái egyetlen típusba tartoznak, a torzszülött és a szörny egymástól különböző típusok.)

Szeretem ezt a formátumot, mert megmozgatja az ember fantáziáját, és olyan lapok is előkerülnek ilyenkor, amikkel amúgy nem, vagy csak nagyon ritkán találkozunk.

Úgy döntöttem, hogy kihúzok még egy epikust a listáról, és előszedtem az ezen a formátumon korábban már jól bevált legendás lényeimet. A választott követőm tehát:

Legendák völgye (epikus változat)

Először is nézzük, hogy mi változott a követőn az eredeti verzióhoz képest?

Az olcsóbbítás megmaradt ugyan, de több epikus szövegezéséhez hasonlóan, őkelmén is „előre olcsóbbítás” lett belőle, ráadásul körönként csak egyszer, és csak saját körben működtethető. Cserébe halmozható, azaz 1 Vp-nél nagyobb olcsóbbítás is összespórolható általa.

A „nem veszíthetik el a képességeiket” - lemaradt, de természetesen továbbra is biztosítja a követő a legendás képességek használatának lehetőségét.

Persze az epikus verzió előnyei azért szintén nyomnak a latban, nem lehet letörni, 5 lappal kezdünk, és gyorsan felhúzza a max. Ép-t 24-ig.

Nekem mégsem tetszik igazán ez a verzió. Elsőként azért nem, mert a körönkénti egyszeri olcsóbbítás lehetősége kihúzza a szőnyeget az őskombó lába alól. (Aki esetleg nem tudná, miről beszélek: kedvező együttállások esetén a régi követő + szkritter lidérclord + öreg vazallus (új) = 20 Vp, és pakli a kézben). A másik gondom, hogy az előre olcsóbbítás sokkal nehezebben tervezhető. Sok 1 Vp-s legendás lény van, amik lenullázzák a bónuszt, és az adott kör lépései nehezen módosíthatók, kötötté válnak. Ha kikérjük az olcsóbbítást, azzal determináljuk a további lépéseinket is, illetve az első két-három körben gyakran kihasználatlan maradhat ez a képesség.

Minden további nyafogás helyett inkább rátérek a paklilistára.

5 x 10 különböző típusú lap, 4 szín, és azért nem ártana, ha működne is a deck… Nem egyszerű feltételek. A legendás lények egy csoportja azonban megjelent torzszülöttként és szörnyként is. Ez sokat segít a pakli építésben (konkrétan ezért választottam pont ezt a paklit erre a versenyre), hiszen ez egy lényes deck, így legalább 3 különböző lénytípus kelleni fog. A szörny / torzszülött / kalandozó felállás pedig egyből adja is magát. A negyediknek a tárgyat választottam, az ötödiknek pedig elsőként az építményeket, de aztán mentorom javaslatára lecseréltem ezt a szekciót az instantokra.

Mivel a fentebb vázolt ok miatt a kombó szóba se jöhetett ezért a vazallust sem játszottam.

Követő: Legendák Völgye (epikus)

torzszülött

2 Orgling ősanya (L)

3 Orgling mágus (L)

3 Áldozati orgling

2 Torquan, a púpos (L)

szörny

2 Őrjöngő földicápa (L)

3 Kisebb kincsfutár (L)

3 Maahradam (L)c

2 Ómen, a fősámán (L)c

kalandozó

3 Nelevyn, az özvegycsináló (L)

3 Dhl'emolatzz (L)c

2 Gnóm c

2 Fec, a legkisebb óriás c

tárgy

3 Villámhorgony (i)c

3 Trebor kalodája c

3 Kétélű penge c

1 Tirranda batyuja

azonnali

3 Abszolút preventálás (i)c

3 A harc elcsitul (i)

2 Exterminálás

2 Az erős gyengéje c

c: counter

L: legendás lény

(i): isteni lap

A színek eléggé adják magukat. Több irányba elvihető lett volna a pakli. Hogy példaként említsem a már említett épületes (anti-mágiával megerősített) vonalat, vagy a tarimászos-lemúros drágítós, esetleg a kártevő-gyártós verziót említsem. Ez egy kicsit mindegyik volt egyben. Látható, hogy egy kicsit kontrollosabb, gyorsabb összeállításra törekedtem. A verseny végül nem sikerült rosszul. Egy vereségem volt a későbbi győztes villám-decktől, emellett két döntetlen, és két győzelem volt a mérlegem. Ez a középmezőnyhöz, a 10/5. helyre volt elég. Elég sok hibával játszottam. Az egyik győzelem például egyetlen rossz döntésen múlt (lapokat rossz sorrendben játszottam meg). Ha nem rontok, akkor ott is nyertem volna, a villám-deck ellen pedig rossz pillanatban toltam meg Torquan-t, ezen el is ment a meccs. A követő messze felülteljesítette a várakozásaimat. Mint azt írtam fentebb, nekem a régi verzió jobban bejön, a nyilvánvaló gyengeségei ellenére. De az epikus verzióban is van fantázia. Ha valaki szeretné megpörgetni, azt javaslom, hogy az orgling vonalat erőltesse, mert brutális erő van bennük még mindig. Azt kell látni, hogy a Zanszilánkok kiegészítővel megjelent mágus / ősanya / áldozati orgling trió messze megelőzte a korát, és dacára az eltelt éveknek, a mai napig az alapját képezhetik egy versenygyőzelem-esélyes koncepciónak.

A kihívás természetesen folytatódik. Minden hónapban bevezetek egy új epikust, amíg csak el nem fogynak, és az eredményekről ugyanígy be fogok számolni majd.