Szeptembertől októberig, hat héten át forgatta az HBO a horvátországi Dubrovnikban Trónok harca - második évad címmel a Királyok csatája tévés változatát. A hírnek a helyi G.R.R. Martin-függő sajtómunkásoknál valószínűleg csak a fázós HBO-alkalmazottak örültek jobban, mivel előtte hetekig az írországi esőben kellett dolgozniuk. A csatorna jóvoltából a C:c is ott lébecolhatott pár napig a tengerparton, ahol kiderült: a láncdohányos Ian Beattie (Ser Meryn Trant) cigit rejteget a koronás páncélja alatt, Emilia Clarke (Daenerys) nemcsak szőkén, barna hajjal is dögös, Jack Gleeson (Joffrey) pedig egyáltalán nem pöcsfej, mint a sorozatban (utóbbi két színésszel interjúztunk is, de majd csak később lesz olvasható).

A Szent Lőrinc-erőd tökéletes helyszín Királyvárnak. Tengerparti szikla tetejére épült, brutálisak a falai, az ablakaiból pedig szinte már nyálasan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, ráadásul a látképbe még véletlenül sem zavarnak be az óceánjáró luxushajók (mert a félsziget túloldalán kötnek ki). A szűk folyosókat váltó tágas udvarok igazi aranybányának bizonyultak a forgatócsoportnak: ahol az egyik nap még stábbüfé, rendezői szék és digitális kamera volt, másnap már egy újonnan ácsolt kapu díszelgett. folytatás

A helyszínről Frank Doelger producer is áradozott a sajtótájékoztatón: „Dubrovnik nekünk egyszerre jelent egy emlékezetes nyaralást és egy jó munkahelyet. Hónapokig Észak-Írországban dolgozott stáb, ahol nagyon hideg és esős volt az időjárás. Itt viszont még szeptember végén is tökéletes az idő a külső helyszíneken forgatáshoz, ráadásul a tengerben is úszkálhatunk.” A producer külön kiemelte, hogy a Királyvárnak berendezett tengerparti erőd őszi színei milyen szép kontrasztban állnak majd az esőáztatta ír tájjal, ami Westeros északi, komorabb vidékét, a téltől parázó Starkok országát hivatott jelképezni. És be kell valljuk, veszettül igaza van: ez a pálmafás-ligetes kőrakás tényleg képeslapokra és Facebook-galériákba kívánkozik.

Az első nap

Hardcore Trónok harca-rajongóként én is azonnal rákattanok a helyre, amint felérünk a sziklás partról az erődbe. Joffrey király oroszlános-szarvasos címerei díszelegnek mindenütt, piros páncélos Lannister-gárdisták isszák az ásványvizet a gyilkokátjárókban (Hear me roar!, motyogom az egyiknek megilletődötten, mire a csávó vigyorogva tiszteleg), kábelekkel és ragasztócsíkkal rohangáló, izzadó technikusok engedik előre a csigalépcsőkön a nyakukat nyújtogató sajtósokat és a vidáman beszélgető HBO-dolgozókat.

Az újságírók egy felső teraszon, a fal tövében pihenő Lannister-katonák között kapnak helyet, lent pedig felharsan az ezután még ezerszer elismételt "Rolling!", amire a rendezőasszisztensek ezredszerre is rávágják a "Nice and quiet, please!"-t. Nem bírunk magunkkal: a kamera holtterében a horvát kollégámmal, Joszippal megfogdosunk minden létező címert, zászlót, kardtartó állványt, fából ácsolt díszletasztalt és kamuezüst boroskelyhet, felpróbáljuk a tollforgós sisakokat és az oroszlános pajzsokat. Néhány bőrsátorra azt hisszük, hogy a jelenet részei, de valójában csak az erőd gúlába rakott ágyúgolyóit takarták le vele, nehogy ezen röhögjenek majd a bakivadászok. Lefotózom Joszip statiszta haverjait is, örüljenek!

 

Bár már október elejét írunk, elképesztően meleg van. Hiába a szél, pólóban is afrikai forróságnak érezzük a mediterrán levegőt, és örülünk, hogy csak a hosszúnadrág rohad ránk a Királyi Testőrség koronás vértje, pikkelypáncélja és koszosfehér köpenye helyett. Egy árnyékban hűsölő Lannister-katonát a stáb beállít az ifjú király mögötti ajtóba: a felkászálódó statiszta nagyjából annyira lelkes, mintha a fogorvosi székbe invitálnák gyökérkezelésre.

Itt van Tyrion is a vadembereivel: csupa kétméteres, durva arcú fickó, akikről tényleg elhiszed, hogy két rézért felaprítanak egy csorba baltával. Bár valószínűleg én is ilyen pofát vágnék, ha fekete szőrökben és kucsmákban kellene feszítenem a tűző napon. A szerencsésebb szereplők IKEA-esernyőket kapnak a forgatási szünetben. Elképesztően röhejes, amikor az egyik marcona lovag rózsaszín ernyővel sétálgat a várfalon.

Ebéd közben összejön az interjú Sansával és Joffrey-vel (ezek később lesznek olvashatóak), közben a stáb átpakol minden létező felszerelést, a két digitális kamerától kezdve a fahrtsínen át a kábelkötegekig az emeletről a belső udvarra, ahol Aidan Gillen (Kisujj) már az ármánykodó régenskirálynővel, Cersei-vel (Lena Headey) közös jelenetét gyakorolja. A Lannister-katonák továbbra is teljes páncélban vannak, a fiatal Gary Oldmanre emlékeztető színész viszont pólóban sétálgat. Néhány felvétellel később épp leosonnék vécére az emeletről (ingyen van az ásványvíz a forgatáson, na), de az egyik oszlop mögül kifordulva majdnem fellököm Kisujjt, aki most már az első évadból jól ismert jelmezben, könyvvel a kézben sétálgat - hol máshol természetesen, mint a stábklotyó előtt.

A második nap

Életkép a forgatásról: középen Jack Gleeson (Joffrey Baratheon) és Peter Dinklage (Tyrion Lannister, az Ördögfióka) jelenetpróbáján vigyorog a kockás inges forgatókönyvíró (Dan B. Weiss), lilában és zöldben Sansa udvarhölgyei, városőrökkel körülvéve. Alul az Ötvös Csöpi-hasonmásversenyen is jó esélyekkel induló, láncdohányos Ian Beattie (a sorozatban: Ser Meryn Trant) látható, aki minden forgatási szünetben rágyújtott a vértje alatt rejtegetett cigarettára.

A harmadik nap

Szombaton városnézni indulok, de hogy spóroljak, busszal akarok bemenni a belvárosba a hotelből. Épp a jegyre szánt kunákat számolgatom a megállóban, amikor rámköszön a mögöttem álló, napszemüveges-kalapos tinilány, aki egy idősebb nővel beszél. Majdnem összefosom magam, mert a Sansát alakító Sophie Turner az, emlékezett rá, hogy két nappal korábban interjúztam vele. Így szállunk fel a buszra:

- Szóval, szabadnapotok van és megnézed a belvárost az asszisztenseddel?
- Kivel? Ja, dehogy, ő az anyukám.

A teljes dubrovniki forgatást végigizguló Turner-anyukáról egyébként kiderül: ugyanolyan szigorú, mint amekkora Trónok harca-rajongó. Mivel a lánya csak idén töltötte be a tizenötöt, eddig még nem engedte neki elolvasni a teljes, ötkötetes könyvsorozatot. Szerinte “ez már egyáltalán nem olyan fantasy, mint a Gyűrűk Ura, tele van szexszel, vérrel és káromkodással”, így Sophie egyelőre csak Sansa fejezeteit ismeri a regényekből és a forgatókönyvből.

Frank Doelger és az HBO-stáb október második hetétől a Dubrovnik melletti Lokrum-szigeten folytatja majd a munkát, de a spoilereket és a konkrétumokat kínosan kerülő producer azt sajnos már nem árulta el, melyik jeleneteket veszik fel ott. Az erődön és az óvároson kívül egyébként egy seregnyi más horvátországi helyet is összeírtak további lehetséges forgatási helyszínnek, így ha minden igaz, a segítőkész helyiek, a jó idő, na meg persze a horvát adókedvezmények miatt jövő ilyenkor visszamennek az Adriára.

Végezetül egy friss extra:

George R. R. Martin interjú angolul!

.